Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JJ

J43i56ř50í 13J90o57h72n

4. 12. 2019 21:52

Jen obecné řeči. Žádná čísla, žádné zdůvodnění procesů v atmosféře, vazby mezi jednotlivými veličinami, které počasí (podnebí) ovlivňují.

Jste příliš mladý, abyste si pamatoval, že před 50 lety vědci tvrdili, že spalováním fosilních paliv a prachem v ovzduší dojde k ochlazení - že nás čeká nová doba ledová.

V dějepisu se učilo, že Francouzská revoluce vznikla následkem výbuchu sopky na Islandu r. 1783, což přineslo ochlazení a několikaletou neúrodu v Evropě.

0 0
možnosti
PH

Děkuji. Ano jsem mladý a jsem na to patřičně hrdý. :-) Přesto o tom tvrzení vím. Naštěstí máme internet a můžu si ověřit, zda-li tvrzení je vědecky správně nebo bulvární žvást. Vy jste holt asi musel číst co bylo.

Ano, velké množství prachu může způsobit ochlazení.

O vazbách mezi jednotlivými složkami. To by jistě stálo za zmínku, ale asi by se Vám to nelíbilo.

0 1
možnosti
Foto

Nevím, jestli jste nezapomněli na základní faktor, a to je ZDROJ tepla, Slunce.

Je známá 11 letá perioda Slunce a třicetiletá perioda Slunce, kterou už znali indiáni. Jestli existuje i dlouhodobější perioda v zesilování tepelných vln jsem nezaznamenal, ale není vyloučená.

Ale, že voda nevsakuje do půdy, protože se hnojí umělými hnojivy a ne chlévskou mrvou je podstatný problém nejen v ČR, ale na celém světě.

1 0
možnosti
PH

Až bude Slunce ovlivňovat globální teplotu, bude nám jistě ještě více teplo. Na něj se nezapomíná, ale díky bohu Slunce na nás ano.

V lesích se ale nehnojí. Takže podle Vás všude kde chodím tak je zemědělská půda?

0 0
možnosti
JT

J94i19r81i 30T43i33c84h60y

29. 11. 2019 19:21

Nastinil jste, ze jednim z hlavnich problemu je narust obyvatel - niceni lesu, vysusovani bazin, stavby betonovych mest, silnic a parkovist, regulace toku rek. Jestli jsem vam rozumnel, prikladate velky duraz na koncentraci kyslicniku uhliciteho v ovzdusi. Korelace mezi touto koncentraci a oteplovanim za posledni zanedbatelne historicke obdobi neznamena jste zavislost duvod a ucinek. Historicky dlouhodobe zaznamy koncentrace CO2 tuto zavislost vyvraci.

1 0
možnosti
ZH

Venkovská krajina (u nás) se měnila i v posledních 30 letech. Dochází k udusávání půdy a krajina je stále odvodňována (ať už z důvodů udusávání půdy, nebo v důsledku melioračních systémů atp.).

Dále, pokud je takových změn krajiny po celé Zemi hodně a s nějakou hustotou, pak takové lokální změny nutně musí mít dopad i na globální úrovni.

Není tak úplně pravdou, že zvýšení teploty vede k většímu suchu. Spíš bych řekl, že to funguje naopak - větší sucho vede k vyšším teplotám. V určitých situacích vede zvýšení teploty k většímu odparu, a při vhodných podmínkách proudění vzduchu také k distribuci vody po pevninách. To pak vede ke zmírnění teplot - tedy máme tu samoregulační systém. Jen mu nesmíme překážet svou činností (například odvodňováním krajiny).

Atp.

2 0
možnosti
PH

Samozřejmě tím hůř. Jistě, společně se skleníkovými plyny určitě.

Psal jsem přeci, že přeměna krajiny to do značné míry zesiluje...

0 0
možnosti
DS

Já, jako fyzikální chemik, když si v tabulkách najdu, že zdaleka nejúčinnějším skleníkovým plynem, dojdu k závěru, že nejdůležitější je odstraňovat z atmosféry vodní páru. Pokud vodu udržím v krajině, bude to nejlépe v mokřadech a v porostech, kde se, ejhle, zachycuje i uhlík. Bez ohledu na to, co se všechno o změně klimatu dnes blábolí, je tedy jediný účinný způsob jak s ním bojovat udržovat vodu, a zároveň (možná) i ten uhlík, v krajině.

Můžeme se samozřejmě dohadovat o obnovitelných zdrojích energie ale zatím žádný z nich není v našich klimatických podmínkách tak účinný, aby vynahradil devastaci krajiny a ekosystémů způsobených jeho výrobou. Například elektromobily jsou v tomto ještě řádově horší než biopaliva.

A hlavně, jaderná energie spojená s recyklací paliva řeší téměř celý energetický problém, to, co zbude na paliva produkující CO2, možno zachytit v mokřadech nebo v orné půdě hnojené chlévskou mrvou nebo kompostu. A safra, nebude ono využívání vodíku jako paliva vlastně produkovat do ovzduší vodu v plynném skupenství?

No a proto má doc. Pokorný pravdu. Dr. Tolasz jen papouškuje co se naučil na zasedání IPCC.

7 0
možnosti
Foto

S vodními parami máte pravdu, to si může ověřit každý, jaký je rozdíl teploty v noci, je-li zataženo nebo jasno.

Jen by bylo zajímavé uvést, jaký podíl na tzv. skleníkovém efektu má CO2, uvážíme-li, že jeho koncentrace je až o dva řády menší, než u vodní páry.

Co se týče vodní páry, vzniklé při spalování vodíku, tak i zde jde o cyklus, neb ten vodík se vyrábí z vody elektrolýzou, zase tu platí zákon o zachování hmoty.

Zatím se neví, jak mnoho přispívá k tzv. oteplování energie z elektráren na fosilní paliva a JE, neboť teplo je konečným produktem elektrické energie (zákon o zachování energie).

A dále, má-li vliv zvyšování tepla ve vrstvách magmatu, což indikuje zvýšená sopečná činnost.

U klasických aut není takový problém CO2, ale další zplodiny, kysličníky dusíku, benzpyreny (rakovinotvorné) a také hluk. Nu a plundrování prostředí při těžbě ropy a její dopravě.

1 0
možnosti
  • Počet článků 273
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 814x
Píši příspěvky o liberální politice, počasí a globálním oteplování. Spravuji fb. stránku Počasí a klima.