Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Čemu přesně říkáte "normální" teplota? O Klause nejde, jde o to, jaká je podle Vás teplotní "norma". A máte normu stanovenou pro každý den v roce a pro každý dvorek v republice či na světě? Naši předci byli podle Vás asi úplně mimo, když se obávali tuhé zimy a radovali se, když byla zima mírná. I oni požadovali jakousi normu, aby přežili, akorát víc než tušili, že na to mají pramalý vliv. My naopak žehráme, že nám chybí ladovské zimy, jak tak nějak netušíme, jestli si je Lada trochu nepřibarvil. Jinými slovy, problematika je výrazně složitější a kydání špíny na Klause opravdu není řešením. Ale můžu Vás uklidnit, člověk přežije prakticky všechno.

1 1
možnosti

Ano, je to slozitejsi, proto jsem napsal dodatek. Jde o dlouhodobou prumernou teplotu, podle ktere vidime rozdily v jednotlivem roce.

0 0
možnosti

Napsal jsem do článku ještě krátký dodatek.

0 0
možnosti

Děkuji čtenářům, že se u mě vyřádili se základní poučkou skleníkových plynů. Myslím, že se můžete přesunout do této diskuse, protože jak je vidět, tam je připomenutí potřeba. Žádné slůvko o tom, že CO2 působí na teploty jako zesilovač. Když jste to připomněli mně, který to ví, poněvadž považuji CO2 za zásadní, měli by jste to napsat i tam, protože to autor evidentně neví.

http://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=607637

0 0
možnosti

Milí čtenáři, nezlobte se na mě, ale psát mi emailem, že bez skleníkových plynů by nebyl život, je tak trochu moc, ne?

Dobrý den,

Skleníkové plyny jsou pro život klíčové, ovšem já jsem v článku psal o skleníkových plynech produkované lidmi, což znamená, že se koncentrace díky tomu zvýšila jednou tolik. Nenapadlo mě to psát, protože je to jasná věc, kterou by měl každý znát. Není potřeba si to pořád upřesňovat. To přeci víme.

Petr Hlinomaz

1 2
možnosti

Striktně vzato lidé žádné nové skleníkové plyny neprodukují. Pouze vrací do ovzduší to co už tam kdysi bylo a pak se zachytilo v tělech rostlin. Nechci jít do extrému, ale tvrzení že pokud by lidstvo zachycený CO2 do vzduchu nevrátilo, klesne v budoucnu jeho koncentrace pod hranici umožňující fotosyntézu stojí za zamyšlení, nemyslíte?

PS: nebyl jsem to já kdo vám psal

2 0
možnosti
Foto

Snad byste od Klause nečekal sebereflexi, popř. uznání vlastního omylu.

On totiž není ani nijak zvlášť dobrý ekonom, neboť stále aplikoval nehomogenní pravidla.

0 7
možnosti

Vy tomu tak rozumíte.

0 0
možnosti

Období 36 let je z hlediska změn klimatu naprosto bezvýznamnou a krátkou epizodou, kterou nelze zobecňovat.

Když před tisíci lety objevili Vikongové Grónsko, bylo bez ledovce a proto dostalo název Zelená země. Pak se klíma změnilo /prokazatelně bez lidského zavinění) a Grónsko pokryl ledovec. Nyní se otepluje a Grónsko přitom stále ještě není takové, jaké bylo objeveno.

Nevidím nejmenší důvod k znepokojení.

7 0
možnosti

Taky je to zacatek zmen. Na zacatek docela slusny start.

0 2
možnosti

Chybí mi v článku vysvětlení, co to je ta NORMÁLNÍ TEPLOTA, Je to průměrná teplota za posledních 30 000 let? Nebo je to teplota ve dvanáctém a třináctém století? Nebo dokoce teplota v 16,17 a 18tém století. Co to optimální teplota? atd. atp. Je jasné, že vypouštění jedů do ovzduší je špatné. CO2 není jedovatý plyn, ale plyn, který potřebují rostliny aby v cukrech a škrobech uskladňovaly energii, bez které by nám býložravcům nebylo možno žít. CO2 vypouštěné člověkem není schopno zvyšovat globální teplotu o námi měřitelnou hodnotu. Howgh.

5 0
možnosti

CO2 se však dá dobře měřit a ze spalin dává hezky vysoké číslo, takže je to plyn vhodný k alarmu a napakování peněženek těch, kteří za celým humbukem stojí. Že by bez CO2 nebyl možný život v naší formě? A co má být, když se na tom dá vytvořit krásný penězovod. Obzvláště, když se najde dostatek věrných věřících, kteří této krádeži nadšeně pomáhají.

7 0
možnosti

Sice se kloním k tomu, že člověk na globální klima vliv má, ale některé vaše výroky jsou poměrně kategorické. Třeba výrok o tom, že skleníkové plyny do atmosféry nepatří a že škodí všemu živému. To není pravda. Skleníkový plyn je třeba vodní pára. Škodí vodní pára? Dalším skleníkovým plynem je CO2. Vážně chcete tvrdit, že CO2 je něco nepřirozeného, co atmosféry nepatří? Nárůst teplot za posledních pár desetiletí je vskutku alarmující, ale v minulosti k něčemu podobnému také docházelo, aniž by se na tom podílel člověk. Třebas i v holocénu docházelo jak k prudkým propadům teploty, tak k prudkému oteplení. Současné oteplení sice pěkně koreluje s rozvojem průmyslu, ale ten začal právě v okamžiku, kdy vrcholila "malá doba ledová", výjimečně chladné období. Následné oteplování tedy může znamenat jenom další výkyv, jenom na druhou stranu. Pravděpodobně k němu přispívá člověk, ale je otázkou, zda výrazně větší náklady nepřinese třeba německá "Energiewende", než prosté přizpůsobování se změně.

8 0
možnosti

Delate si legraci? Vzdyt o tom v clanku pisu. O prirozenych sp jsem nepsal, psal jsem o tech, co produkuje clovek. Pisu sp obecne, protože jich je vic druhu. Chcete srovnavat prumysl v male dobe ledove s 20. stoleti? :-)

0 3
možnosti

Já bych Václava Klause při diskusi o klimatu prostě vůbec nebral vážně.

Ve své knize Modrá, nikoliv zelená planeta např. píše -- a potvrdil to i v nedávném rozhovoru --, že Finsko má průměrnou teplotu o 20°C nižší než Singapur, přitom oba státy dosahují podobnou úroveň ekonomiky. A z toho mu jaksi vyplývá, že zvýšení průměrné teploty celé planety o 1°C v průběhu krátké doby (plus jasný trend) nemá žádný význam.

To je logika panečku!

S Václavem Klausem se o klimatu zkrátka nemá cenu bavit, on o tom nic neví.

(ostatně proto taky jezdí o klimatu diskutovat na obskurní politické konference, klimatologům je k smíchu)

3 11
možnosti

Jaký je Váš názor na Lomborga?

1 0
možnosti

Klaus je "velký" odborník, takových má tato republika plno. Proto jsme tam kde jsme. Jen makači (i když dobří) Hlavy se zdejchly na západ.

Klaus byl a je OMYL!

KarmaR^

1 13
možnosti
Foto

Ne v případě VK platí, stačí kapka vody navíc, aby bororo ne život, ale smrt.

3 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS