Úskalí předpovědních modelů počasí

Lidé si v poslední době zvykli sledovat norský předpovědní model počasí, protože si myslí, že je přesnější. Modely však nedokáží nahradit zkušenost meteorologa, který předpověď připravuje.

Modely pracují s omezenou rozlišovací schopností, proto nemohou předpovídat počasí s přesností na stovky či desítky metrů. Většina všech možných výstupů slouží jako pomůcka meteorologům při sestavování předpovědí. Uživatelé předpovědí se snaží tento nedostatek a jistou komplikovanost správné interpretace obejít, protože trh, bez ohledu na možnosti současné moderní meteorologie, si žádá přesnější a jednodušší informace. Správná interpretace výsledků uživatele moc nenadchne. Proto vznikají stránky, které nabízejí jednodušší informace s označením jakož nejlepší předpovědi na trhu. Pravda to samozřejmě není.

 

Klasická a správná interpretace modelových výstupů musí uvést povětrnostní situaci, protože je to základní klíč k pochopení celkové předpovědi. Předpověď pro dané místo, které je menší než rozlišovací schopnost modelů, může být často velice zavádějící. Obzvláště u srážek. Proto meteorologové používají např. zažité termíny "místy" a "ojediněle". Pod pojmem místy se rozumí min. 30 % plochy daného území. Uživatelům tento termín nevyhovuje, jenže taková interpretace právě souvisí s technickými nedostatky všech modelů. U srážek je zkrátka předpověď problematická. U předpovědí teploty vzduchu správné interpretace uvádějí nejnižší ranní a nevyšší denní hodnotu s rozpětím kolem 2 až 4 °C. To je opět dáno tím, že teplotu ovlivňuje řada faktorů, které modely nedokáží rozlišit. Proto kromě modelových výstupů je důležitá práce meteorologa, který předpověď sestaví a správně interpretuje. Dále je důležitý popis předpovědi oblačnosti. Namalované obrázky sluníčka a mráčku jsou opravdu nedostačující.

 

Hodně populární jsou hodinové předpovědi. Takové předpovědi jsou velmi zavádějící, obzvláště, když se uvádí pouze jedna hodnota, nepopisuje se synoptická situace a nevyjadřuje se správně oblačnost. I popis oblačnosti má svá pravidla, a když jej omezíme na kresby obrázků, tak z toho vzniká jiná předpověď, než by měla být. Ke každé hodině můžeme dát jakýkoliv obrázek, protože nezřídka bývá oblačnost proměnlivá. Správně interpretované předpovědi jsou založené na pravidlech. Proto je dobré sledovat vývoj počasí přímo od meteorologů, kteří mají s předpovídáním své zkušenosti. Hodinové předpovědi nejsou vhodné.

 

Dobré předpovědi na krátký čas dopředu jsou přímo v terénu s dobrou dohledností a znalostí místních podmínek. Lze tedy předpovídat na půl hodiny až hodinu dopředu (a delší dobu) s velkou spolehlivostí na základě správného popisu. (Záleží na povětrnostních podmínkách.) To žádný model nedokáže.

 

Příklad:

 

Špatně interpretovaná předpověď počasí:  Online počasí, norský server yr.no

 

Správně interpretovaná předpověď počasí: ČHMÚ, záložní stránka v případě výpadku

 

Na uvedeném příkladu je jasně vidět, že práce zkušeného meteorologa je nenahraditelná!

 

Dále si můžete přečíst naučný článek o interpretaci bodových předpovědí podle modelů od Pavla Jůzy, RNDr. a o pochopení meteorologických termínů od Petra Dvořáka, RNDr. z ČHMÚ:

Pozor na interpretaci bodových předpovědí podle modelů aneb jak bude u nás na návsi?

Místy, ojediněle, přívalové, přeháňky - co to všechno znamená?

 

Autor: Petr Hlinomaz | sobota 17.6.2017 9:30 | karma článku: 12,36 | přečteno: 1010x
  • Další články autora

Petr Hlinomaz

Hysterie kolem CO2...?

29.11.2019 v 9:40 | Karma: 10,05

Petr Hlinomaz

Nejlepší předpověď na světě

11.7.2019 v 8:35 | Karma: 15,02

Petr Hlinomaz

Předpovídání počasí

26.9.2018 v 8:52 | Karma: 10,11

Petr Hlinomaz

Den otevřených dveří v ČHMÚ

25.3.2018 v 11:43 | Karma: 10,35

Petr Hlinomaz

Malé politické strany

19.10.2017 v 20:06 | Karma: 13,12

Petr Hlinomaz

O povětrnosti

4.9.2017 v 20:12 | Karma: 11,39

Petr Hlinomaz

Liberálové nejsou vlastizrádci

11.8.2017 v 13:55 | Karma: 21,14
  • Počet článků 273
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 814x
Píši příspěvky o liberální politice, počasí a globálním oteplování. Spravuji fb. stránku Počasí a klima.