Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

No, tak nějak, problém oxidu uhličitého, ještě nebyl prokazatelně doložen, nikdo ještě neprokázal, že nárůst CO2 je způsoben lidmi, a že jeho nárůst není způsoben zvyšující se teplotou, jako průvodní jev, provázející změny klimatu na naší planetě. Stále se ignoruje vliv slunečních cyklů, které mají na klima zásadní vliv (viz. malá doba ledová způsobená Mauderovým minimem - nechtěl bych ho zažít, ale evidentně se blíží - pozorování tomu nasvědčují). Taky "alarmismus", ale opačný. ;-D

3 0
možnosti
Foto

10. 10. 2018 13:37

Skleníkový efekt.

V poslední době se stále setkáváme s výrazem Skleníkový efekt. Jak probíhá oteplování ve skleníku? Sluneční paprsky procházejí sklem skleníku a ohřívají půdu a vzduch. Sklo brání úniku teplého vzduchu, takže teplota ve skleníku stoupá. Jak je to s oteplováním naší planety? Sluneční paprsky, rovněž procházejí vzduchem a oteplují půdu a okolní vzduch. Jaký je tady rozdíl? Tepelná energie prochází CO2 stejně shora dolů, jako ze spodu nahoru. Proč se tedy planeta otepluje, když neexistuje žádné sklo? CO2. metan, nebo i vodní páry, mají větší hmotnost, než dusík, tudíž naakumulují více tepla, kterému trvá mnohem déle, než se vyzáží do vesmíru, a tím teplota stoupá. Otázka zní " Co způsobovalo oteplování a ochlazování v minulosti?"

1 0
možnosti
Foto

Ovšem ty plyny, co mají větší hmotnost, získají tudíž vyšší energii (teplotu), tak že ta se zase bude více vyzařovat. CO2 je těžký, tudíž se drží při zemi, metan je lehký a tudíž stoupá vzhůru. To vodní páry, to je jiná. Tvoří se z nich mraky a víme, že v noci, je-li zataženo, je tepleji, než když je jasno. Ale zase ve dne, když je zataženo, může být chladněji, než je-li jasno. Prostě jak kdy.

Jediná zřejmá příčina je zvýšená sluneční činnost, která letos kulminuje.

2 0
možnosti
JR

J78a26n 43R97á65ž

21. 8. 2019 10:22

Aktivisté jsou novodobým společenským morem a zamořují veřejný prostor idiotismy. Jak svými aktivitami s pašováním migrantů do Evropy se jim podařilo zcela zprofanovat křesťanský humanismus, tak naprosto pitomými "Grétskými" aktivitami zcela zprofanovali efektivní snahy o zlepšení životního prostředí.

6 0
možnosti
JH

Docela se mi líbí ta základní idea, vyhýbat se extrémům ve vztahu ke změnám klimatu. Ale na ten oxid uhličitý opatrně : dneska z něj všichni dělají skleníkový plyn a jsou z něj jurodiví. Jenže tenhle zázračný neviditelný(skoro pro každého) plyn je základním kamenem celého potravního řetězce. Je jedno, jestli jste vegetarián nebo masožravec, ale každý atom uhlíku ve Vašem těle(a že jich je) byl v době relativně nedávné součástí nějaké bloudící molekuly CO2. Tak je pozdravujte.:-)

2 0
možnosti
JS

Žádný "antropogenní vliv skleníkových plynů" neexistuje. Můžeme pouze sledovat emise skleníkových plynů antropogenního původu, což je ohromný rozdíl.

Píšete také, cituji: "Skleníkové plyny vypouštěné lidmi do ovzduší samozřejmě vznikají při znečišťování životního prostředí...". To je také velice nepřesné. Skleníkové plyny vznikají například při kompostování biologického odpadu, vznikají také při čištění odpadních vod v čističkách, což je proces, který je opakem znečišťování životního prostředí. Za problematické můžeme označit jen takové emise skleníkových plynů, které vznikají při spalování fosilních paliv.

Také ve svém článku píšete, že "lesy u nás nejsou v dobré kondici". Ve skutečnosti je současná rozloha našich lesů nejméně třikrát větší, než například v sedmnáctém století. Podobný vývoj pozorujeme po celé Evropě. V té době totiž dřevo sloužilo jako nejdůležitější palivo i stavební materiál. Ze středověké Kutné Hory máme zprávy o tom, že v okruhu více než třiceti kilometrů kolem města neroste jediný strom, takže dovážení dřeva pro důlní a hutní provozy z velkých vzdáleností značně prodražuje těžbu stříbra.

Souhlasím s Vámi, že "prvním krokem je umět naslouchat vědě, nikoli pseudovědě".

4 0
možnosti
JR

J35a23n 73R52á47ž

21. 8. 2019 10:31

S tím naslouchání vědě je problém, když enviromentální aktivisté nenaslouchají argumentům vědců a naslouchají v ekologii nevzdělaným politikům typu Al Gora nebo psychicky narušeným puberťačkám jako je Greta Thunberg.

PS. Ve střední Evropě se podařilo obnovit lesy, ale horší je to na Balkáně. Od té doby, co Benátčané zlikvidovali dubové pralesy na Dalmatském pobřeží pro stavbu svých lodí, které byly nahrazeny borovicemi, změnil se charakter krajiny k horšímu.

3 0
možnosti
  • Počet článků 273
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 814x
Píši příspěvky o liberální politice, počasí a globálním oteplování. Spravuji fb. stránku Počasí a klima.