Po stopách meteorologů

26. 10. 2014 14:11:33
Nekonečná cesta trnitým terénem. Takto jednoduše by se dala definovat dlouhá pouť vědeckého poznání pozorovatele počasí. Jaké úsilí musí člověk vynaložit, aby se mohl stát meteorologem?

Pokud bych trval na tom, že meteorolog musí být v každém případě profesionál, který pracuje v Českém hydrometeorologické ústavě, je nutné si vypěstovat vztah k meteorologii a jiným příbuzným vědám prakticky už od dětství, protože to je hlavním rozhodujícím faktorem při výběru škol. Má to svůj smysl, poněvadž si každý musí už od samého počátku uvědomit, že bádání spočívá v odhodlání a získáním citu.

Přesto začínajícím meteorologem se stává člověk v podstatě už ve chvíli během pozorování počasí. Samozřejmě mám na mysli takové pozorování, při kterém dochází k nějakému hlubšímu rozboru. Bez studia patřičných materiálů nelze docílit k pochopení takového komplexního oboru, jakým je meteorologie.

Jak už jsem naznačil, nejdůležitější vlastností začínajícího meteorologa bývá odhodlání. Pozorovat a zaznamenávat počasí se musí neustále. To vyžaduje velkou trpělivost, neboť k nějakému úspěšnému výsledku pozorovatel dochází postupně. Neustálým přemýšlením v praxi pak pozorovatel získává cit a stává se meteorologem.

Často jsem se setkal s tím, že mnoho chytrých lidí se vyjadřuje k problematice o počasí nebo klimatu. Ti lidé v žadném případě nejsou žadní hlupáci, ovšem k učinění určitých závěrů jim právě chybí výše zmíněný cit, což se dotyčným osobám špatně vysvětluje. I meteorolog by měl postupovat s velkou opatrností, nicméně už podle svých zkušeností ví, co si může dovolit. V případě jiných by měla být opatrnost nejhlavnějším uvědoměním. Zkrátka bez citu k meteorologii by si měl člověk dávat velký pozor, co říká, když vystupuje v televizi apod.

Já osobně nemám patřičné vzdělání a tak už se nikdy profesionálním meteorologem nestanu. Přesto si dovolím tvrdit, že jsem pro tento obor cit získal.

Každého s podobným uvažováním pak pochopitelně napadane se zamyslet nad budoucností meteorologie. Hlavním činitelem v průkopnictví této zajímavé vědě je právě nadšení a velké úsilí. Předpověďi počasí pomocí moderní techniky jsou nezbytnou součástí moderního člověka, jenže technologie nemůže vynahradit zkušenost profesionálního meteorologa. Budoucnost bude hodně záležet v rozhodování mladé generace, protože se obávám, že ani různá politická opatření nemohou lidem vnutit zájem o vědu. Zájem se musí pěstovat, jinými slovy vysvětlovat důležitost a krásu meteorologie ...


Automatická meteorologická stanice na ukázku na Dni otevřených dveří v ČHMÚ Komořanech na Praze 4.


Automatická meteorologická stanice se srážkoměrem a standartní meteorologická budka se základními přístroji na Dni otevřených dveří ČHMÚ. Dnes v profesionální meteorologii se používá první uvedná stanice.


Budova ČHMÚ v Komořanech na Praze 4.


Rašeliniště na Čihadle v Jizerských horách (966 m.n.m.). Tamní klima bývá chladnější s roční průměrnou teplotou vzduchu nižší než 4 °C. Meteorologicky zajímavá lokalita.


Odborný časopis zaměřený na meteorologii, klimatologii, hydrologii a jiných příbuzných oborů vydávaný Českým hydrometeorologickým ústavem.

Další zajímavosti: Týden vědy

Ilustrační obrázek jsem převzal od: http://www.zslado.cz/vyuka_fyzika/e_kurz/7/meteorologie/meteorologvykl.htm

Autor: Petr Hlinomaz | neděle 26.10.2014 14:11 | karma článku: 6.76 | přečteno: 607x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.12 | Přečteno: 121 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.05 | Přečteno: 513 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 291 | Diskuse
Počet článků 273 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 813

Píši příspěvky o liberální politice, počasí a globálním oteplování. Spravuji fb. stránku Počasí a klima.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...