Aktualizace odchylky globální průměrné teploty vzduchu od normálu

14. 04. 2019 10:11:38
Podle NASA byl rok 2018 třetím nejteplejším rokem od doby měření profesionálními meteorologickými přístroji. Historicky nejteplejším byl však rok 2016.
Naměřená data potvrzují správnost klimatologických modelů. Trend zvyšující se odchylky globální průměrné teploty od normálu napovídá, že bychom měli počítat s tím, že se každých deset let bude oteplovat. I navzdory přírodních jevů, které mají ochlazující účinek, se tak dělo. Každých deset let se odchylka globální průměrné teploty od normálu zvyšovala. Nápadně posledních pět po sobě jdoucích let bylo nejtepleji v historii systematického měření. Jinými slovy teplé období 2000 až 2009 oproti 2010 až 2018 bylo znatelně chladnější. A nemusím snad ani zdůrazňovat, že se to předpokládalo. Velmi teplé období v roce 1998, které vybočovalo z řady v devadesátých letech, se stalo až dvacet let, v poslední době neplatnou, normou.

Někdo přirovnává klimatologické modely k věštění z koule, já tomu říkám seriózní odhad dle emisních scénářů atd.

Někomu může připadat oteplení nicotné, jenže vypočítaný průměr nevypovídá o výrazných změnách v určitých oblastech. Je chybou se chytat doslova některých prací, v kterých se oddělují jednotlivé vlivy. Změna klimatu je komplexní problém, který je úzce spojen se všemi vlivy. Jinými slovy např. se dokázal větší vliv skleníkových plynů než vliv přeměny krajiny, jenže i přesto zásah do krajiny je vlivem naprosto zásadním. Zásah do krajiny totiž mění meteorologické prvky, oblast je tak více náchylná na sucho a problémy s nedostatkem pitné a užitkové vody. Oddělovat tedy jednotlivé vlivy od sebe je v podstatě nesmysl. Nelze od vlivu skleníkových plynů oddělovat ani žádné přírodní klimatické jevy, protože jednoduše řečeno se antropogenní vliv začlenil do přírodního procesu. Tedy argumentace typu, že se v nějakém období oteplilo díky klimatickému jevu, je pravdivá tak napůl.

Odchylka globální průměrné teploty vzduchu od normálu (1951-1980) ve °C:

1980 - 0,27
1981 - 0,33
1982 - 0,14
1983 - 0,31
1984 - 0,16
1985 - 0,12
1986 - 0,18
1987 - 0,34
1988 - 0,41
1989 - 0,28
-
1990 - 0,44
1991 - 0,41
1992 - 0,22
1993 - 0,24
1994 - 0,31
1995 - 0,45
1996 - 0,34
1997 - 0,47
1998 - 0,62
1999 - 0,4
-
2000 - 0,4
2001 - 0,53
2002 - 0,62
2003 - 0,61
2004 - 0,53
2005 - 0,67
2006 - 0,61
2007 - 0,64
2008 - 0,51
2009 - 0,63
-
2010 - 0,7
2011 - 0,57
2012 - 0,61
2013 - 0,64
2014 - 0,73
2015 - 0,86
2016 - 0,98
2017 - 0,9
2018 - 0,89

Pozn.: Podle WMO (Světové meteorologické organizace) se rok 2018 umístil na čtvrtém místě.

Zdroj: NASA, WMO, Meteocentrum, Climate Central

Autor: Petr Hlinomaz | neděle 14.4.2019 10:11 | karma článku: 7.39 | přečteno: 499x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.21 | Přečteno: 130 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 25.00 | Přečteno: 519 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 294 | Diskuse
Počet článků 273 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 813

Píši příspěvky o liberální politice, počasí a globálním oteplování. Spravuji fb. stránku Počasí a klima.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...